prawdziwa włoska pizza w Krakowie

Kraków- nie jedynie zabytki, jednak też przepyszna kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych i najbardziej dostatnich w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Mimo to stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel i piękne zabytki – to również kuchnia oraz regionalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa wędrowców zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, gdy chodzi o dania i regionalne produkty.

prawdziwa włoska kuchnia w Krakowie

   

Regionalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez olśniewających produktów. Kraków słynie w głównej mierze z doskonałego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty często tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – miejscowe dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo przepysznych regionalnych produktów – turyści najczęściej poszukują gotowych dań, jakie za pomocą doznań kubków smakowych przedstawią tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub też karp zatorski wędzony. Pasjonaci zup powinni skosztować żurek po krakowsku czy też barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to delikates, który wolno traktować jako deserowy przysmak. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go także reprezentatywne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Z reguły obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej znanym, chociaż także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po specyficznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/fiorentina/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem i Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, jacy wyszukują oryginalnych, krajowych regionalnych kuchni oraz produktów, za pomocą których są w stanie o dużo przyzwoiciej poznać Kraków i jego okolice.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *